Argjentinë për të kaluar ligjin e ri minerar këtë javë

Autoritetet argjentinase, lojtarët e industrisë dhe sindikatat pritet të nënshkruajnë këtë javë një marrëveshje të shumëpritur minierave federal që bashkon legjislacionit ekzistues në të gjithë vendin, si pjesë e përpjekjeve të vazhdueshme për të kërcejnë-filluar investimet në këtë sektor.

Kombi, dikur një të preferuar të investitorëve të minierave, ka mbetur prapa fqinjëve të saj Kili dhe Peru pavarësisht përmban depozitat e pasura të bakrit, ari, argjendi dhe zinkut.

Deri më tani, rregulloret lokale nuk ishin vetëm të vështira, por edhe të ndryshme, me shtatë e 23 krahinave të vendit që kanë një ndalim të plotë për përdorimin e cyanide mbi të shqetësimeve mjedisore.

Që kur mori detyrën në fund të 2015, presidenti Mauricio Macri ka qenë miratimin e masave për të ringjallur industrinë e minierave të vendit. Një nga të parët ishte  eliminuar një taksë 5%  në minerare dhe të energjisë kompanitë në shkurt të vitit të kaluar.

Ai gjithashtu revokuar një ndalim mbi kompanitë e minierave të huaja dërgojnë fitimet e bëra në Argjentinë jashtë vendit.

Tani, administrata e tij është gati për të kaluar një  ligj kombëtar minerare  me shpresën për të hapur rrugën për qëllimin më ambicioz Macri - për investimin dyfishtë në sektorin në 25 miliard $ në tetë vjet.

Sipas kryetarit të mëparshëm Cristina Fernandez, i cili  u rrit rolin e shtetit , Argjentina ka marrë vetëm 10 miliardë $ për periudhën 2007-15. Gjatë viteve të njëjta, investimet minerare Kilit arritën $ 80bn dhe Peru-së $ 52bn.

Ligji i ri, letër lokale  raporton La mendimit Austral  (në spanjisht), është menduar që të sigurojë stabilitetin e taksave për investitorët, të ndihmuar të shmangur konfliktet me qeveritë lokale dhe të fitojë mbi mbështetjen e komuniteteve lokale për minierat, në të njëjtën mënyrë si qeveria e mëparshme e bëri me industrinë e naftës. Por analistët në BMI Kërkime paralajmërojnë për rreziqet të afërt që mund të penguar planet Mecri-së:

"Q117 dhënat më e dobët se sa pritej ekonomike sugjeron ngritje rreziqet IDE parashikimit tonë për rritjen reale të PBB-së prej 3.1% në 20 17 dhe mundësia e rebelim të politikave që do të dëmtojnë potencialin e rritjes," shkruajnë ata. "Nëse rritja organike nuk ngrij gjatë muajve të ardhshëm, koalicioni Macri mund të jetë dobësuar në zgjedhjet afatmesme tetorit, e cila mund të shohin politikat ekonomike inç drejt politikave më ndërhyrëse të paraardhësve të tij (...) Për sa i përket industrisë minerare, çdo ndryshim larg nga biznesi Macri e reformave miqësore do të pengojë investimet dhe pasigurinë që çon deri në zgjedhjet afatmesme të ngjarë të vonojë disa vendime përfundimtare për investime. "

Ekspertët e BMI-së thonë se rreziku tjetër do të vijë nga rritja e kontrollit të përdorimit të ujit minatorëve, e cila është e mundshme për të rritur tensionet në mes të kompanive dhe komuniteteve lokale dhe duke çuar në rregulloret tjera.

"Ndërsa ne presim të përqëndrohet në mbështetjen e rritjes industrisë minerare në nivel federal për të kompensuar çështjet e provinciale, opozitës lokale dhe presionin politik mund të dëmtojë atraktivitetin Argjentinës si një destinacion për investime minierave," përfundon BMI.


Kohës së postimit: Maj-10-2017