Аргентина да помине новиот закон за рударство оваа недела

Аргентинскиот власти, играчи индустрија и синдикатите се очекува да потпишат оваа недела долго очекуваниот федерални договор рударски што ги обединува постојната законска регулатива во земјата, како дел од тековните напори за скок-проектот за инвестирање во овој сектор.

Нацијата, еднаш миленик на рударството инвеститори, падна зад своите соседи Чиле и Перу и покрај содржат богати наоѓалишта на бакар, злато, сребро и цинк.

До сега, локалните прописи не само што беа тешки, но исто така разновидна, со седум од 23 провинции во земјата има целосна забрана за користење на цијанид во текот на животната средина.

Од преземањето на функцијата кон крајот на 2015 година, претседател Маурисио Macri е донесување на мерки за заживување на рударската индустрија во земјата. Еден од првите беше  елиминирање на данок од 5%  за рударство и енергија компании во февруари минатата година.

Исто така, тој ја повлече забраната за странски рударски компании испраќање на профитот направен во Аргентина надвор од земјата.

Сега, неговата администрација е за да се донесе  на национално право рударството  во надеж да го отвори патот за повеќето Macri амбициозна цел - да ги удвои инвестициите во секторот на $ 25 милијарди долари во последните осум години.

Според претходниот претседател Кристина Фернандез, кој  се зголеми улогата на државата , Аргентина доби само $ 10 милијарди долари за периодот 2007-15. Во текот на истиот години, инвестиции за рударство на Чиле изнесува $ 80bn и Перу $ 52bn.

Новиот закон, локален весник  Ла мислење Austral извештаи  (на шпански), би требало да обезбеди даночни стабилност за инвеститорите, да се избегне судири со локалните власти и да победи во текот на поддршка на локалните заедници за рударство, на ист начин како и претходната влада го со нафтената индустрија. Но, аналитичарите на БМИ истражувања предупредуваат на неизбежна ризици кои би можеле да го попречи плановите Mecri е:

"Послабите од очекуваната економски податоци Q117 сугерира падови ide Ризиците за проекцијата на нашите за реалниот раст на БДП од 3,1% во 20 17 и можноста за политика назадување што ќе ги поткопа потенцијал за раст", пишуваат тие. "Ако органски раст не зацврсти во текот на следните месеци, коалицијата Macri би можел да биде ослабен во среднорочни избори во октомври, што може да се види на економските политики инчен кон повеќе интервенционистичката политика на неговите претходници (...) Во однос на рударската индустрија, секоја промена далеку од бизнис Macri пријателски реформи ќе ги одврати инвестиции и неизвесноста што доведоа до среднорочната избори, најверојатно, ќе го одложи некои конечниот инвестициски одлуки. "

БМИ експерти велат дека другите ризик ќе дојде од зголемена контрола на потрошувачката на вода рударите, што е веројатно да се зголеми тензиите меѓу компаниите и локалните заедници и ќе доведе до дополнителни прописи.

"Додека ние се очекува во фокусот на поддршката на развојот рударската индустрија на федерално ниво за да се надомести провинциски прашања, локалната опозиција и политички притисок може да наштети на атрактивноста на Аргентина како рударски дестинација за инвестиции на" БМИ заклучува.


Време на мислењето: Мај-10-2017